op-Schiermonnikoog nieuws

op-Schiermonnikoog Nieuws is een onafhankelijke internetkrant voor het nieuws van het waddeneiland Schiermonnikoog (www.nieuws.op-Schiermonnikoog.nl).

Iedereen kan hier zijn nieuws kwijt, zolang dit Schiermonnikoog betreft.
U kunt uw nieuws bij voorkeur per e-mail melden. 

U kunt een gratis abonnement aanvragen op-Schiermonnikoog Nieuwsmail.
U krijgt dan per email bericht als er nieuws is.

Voor de liefhebbers hebben we nu ook een RSS feed (alleen voor persoonlijk gebruik).

Wij wensen u veel leesplezier toe.
 
U kunt artikelen zoeken door onderaan deze pagina een trefwoord op te geven!
accommodaties lastminutes evenementen vvv links veerdienst gemeente
Nieuwe expositie Bunkermuseum Schlei Schiermonnikoog
De oorlog op zee

Schiermonnikoog 1940-1945 Voor velen is het leggen van zeemijnen met bommenwerpers (ofwel ‘gardening’) door de Britse Bomber Command een onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog. Bunkermuseum Schlei onderzocht dit vergeten hoofdstuk en wijdt vanaf zondag 13 juni een expositie aan het onderwerp.

‘Gardening’

In 1940 dropte de Britse Bomber Command voor het eerst zeemijnen met ‘Handley Page Hampden’-bommenwerpers voor de Deense kust.
Met de bezetting van Noorwegen en Denemarken in april 1940 (Operatie Weserübung) kregen de Duitsers beschikking over belangrijke havens, zeewegen, vliegvelden en nog belangrijker: een veilige route voor het vervoeren van ijzererts. Ongeveer 60 % van de voor de Duitse oorlogsindustrie benodigde ijzererts werd uit Zweden geïmporteerd. Het hoogwaardige erts werd per trein naar de ijsvrije Noorse haven Narvik vervoerd, waar het in schepen geladen werd. Via havens als Rotterdam (waarbij het konvooi vlak boven de Waddeneilanden langs voer) werd de ruwe grondstof met binnenschepen naar de Duitse industriegebieden vervoerd.

Het was voor de geallieerden dan ook van groot belang dat deze schepen hun bestemming niet bereikten.

De eerste ‘gardening’-operaties gebeurden op kleine schaal en waren behoorlijk klandestien.

Maar al snel werden de konvooiroutes boven de Waddeneilanden voortdurend vol mijnen gelegd. De Duitsers probeerden op hun beurt met mijnenvegers deze zeeroutes weer bevaarbaar te maken.

Het leggen van zeemijnen was een hachelijke operatie, waarbij de logge bommenwerpers voortdurend bestookt werden door Duitse jagers en zwaar (flak)geschut vanaf oorlogsschepen en kuststellingen. De verliezen waren dan ook groot: maar liefst 467 bommenwerpers gingen voor de kust van Europa verloren en het merendeel van de bemanning is als vermist op zee opgegeven. Enkelen van hen vonden hun laatste rustplaats op het drenkelingenkerkhof Vredenhof.

Toch was de operatie een groot succes te noemen. Alleen al in de Noord-Europese wateren werden 152 oorlogsschepen tot zinken gebracht en raakten er 340 beschadigd. Daarnaast – en misschien nog wel belangrijker – werden 300 vrachtschepen gekelderd en raakten er 165 beschadigd. Dat deze konvooischepen hun bestemming niet bereikten was van grote invloed op de uiteindelijke overwinning van de geallieerden.


De expositie



Aan de Langestreek op het veldje naast restaurant het Wantij is een tijdelijke expositie ingericht. Hier is onder andere een zeemijn van dichtbij te bekijken. Daarnaast kan men de vleugel van een onlangs uit de zee gehaalde ‘Handley Page Halifax II’ bekijken die op 8 november 1942 bij Rottumeroog neergeschoten werd terwijl het bezig was zeemijnen (of ‘nectarines’) te leggen.

In het bunkermuseum wordt de ‘gardening’-operatie en de oorlog op zee door middel van foto’s en krantenartikelen aan de bezoeker uitgelegd. Verder zijn er diverse uit zee opgedoken voorwerpen te bewonderen, zoals de peddels van een reddingsvlot en een ratel die voorop een mijnenveger gemonteerd was om zeemijnen op veilige afstand te doen ontploffen.

Duikteam ‘de Zeester’ heeft een vitrine ingericht waarin opgedoken voorwerpen uit onder andere de ‘Bayern’ te bewonderen zijn. Deze voormalige stoom-vistrawler werd in 1939 met een boordkanon uitgerust en ingezet als begeleidingsdienst op de handelsroute tussen Rotterdam en Elbe. Deze ‘V-801’ liep op 9 juni 1940 boven het Westgat tussen Schiermonnikoog en Ameland op een zeemijn.


Bunkermuseum Schlei



Bunkermuseum Schlei is gevestigd in een bunker van het type Seeburg. Deze bunker diende als een communicatiecentrum. De gegevens van radar en radiosignalen werden hier verzameld en doorgegeven aan de Luftwaffe die de gesignaleerde geallieerde vliegtuigen met jagers probeerde te onderscheppen. Om deze gegevens te verwerken stond in deze bunker een zogenaamde Seeburgtisch: een glazen tafel waarop de posities van geallieerde en Duitse vliegtuigen met lampjes werden weergegeven.

In het museum krijgen bezoekers een idee van het functioneren van de radarstelling en het verloop van de oorlog op Schiermonnikoog.

Het bunkermuseum is iedere woensdag en zondag geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Het is te vinden aan het einde van Prins Bernhardweg (vlak voor strandpaviljoen ‘de Marlijn’) aan de linkerkant. Meer informatie kan men vinden op www.bunkermuseumschlei.nl.
Geplaatst op 14-06-2011 12:50terug
Bron: Bunkermuseum Schlei 11-06-2011
Deel deze info:
Zoeken in het nieuws
Trefwoord:
categorie:
Sinds:
formaat: dd-mm-jjjj
Van voor:
formaat: dd-mm-jjjj

 

Er mag niets uit de internetkrant worden overgenomen zonder bronvermelding met aanklikbare Internetlink. Opname van een bericht van derden wil niet zeggen dat de redactie automatisch achter de inhoud staat. De redactie kan niet verantwoordelijk worden de gesteld voor de inhoud van artikelen van derden.
Natuurlijk hebben we onze best gedaan om de informatie weergegeven op deze pagina correct te laten zijn. Fouten maken is echter menselijk en daarom kunt u aan deze pagina dan ook geen rechten ontlenen.

 

Sponsors van op-Schiermonnikoog nieuws

 

Eerste 10 lastminutes voor de komende 14 dagen
Klik hier voor meer informatie over Vakantiehuis Villa ZonnebergVilla Zonneberg, 4-11 persoons villa midden in de duinen, vlak bij het strand
 • is vrij van maandag 03 juni 2024 tot maandag 03 juni 2024
  Lastminute prijs is € 685.00. Nu reserveren!
   
Klik hier voor meer informatie over Vakantiehuis Villa RietbergVilla Rietberg, 4-11 persoons villa midden in de duinen, vlakbij het strand
 • is vrij van maandag 03 juni 2024 tot maandag 03 juni 2024
  Lastminute prijs is € 685.00. Nu reserveren!
   
Klik hier voor meer informatie over Vakantiehuis Hout (aan de Badweg)Hout (aan de Badweg), 6 persoons vakantiehuis in de duinen
 • is vrij van vrijdag 07 juni 2024 tot vrijdag 07 juni 2024
  Lastminute prijs is € 750.00. Nu reserveren!
   
Klik hier voor meer informatie over Vakantiehuis HolidaysHolidays, 6 persoons vakantiehuis aan de `stille`oostkant van de Badweg
 • is vrij van maandag 27 mei 2024 tot maandag 27 mei 2024
  Lastminute prijs is € 800.00. Nu reserveren!
   
 • is vrij van vrijdag 31 mei 2024 tot vrijdag 31 mei 2024
  Lastminute prijs is € 975.00. Nu reserveren!
   

Tip: Controleer ook de beschikbaarheid van alle accommodaties opschier.nl of er nog ruimte is die niet als lastminute is aangeboden...









Informatie over vakantie opdeWadden.nl:
Vakantie.opdeWadden.nlLastminutes
Arrangementen
BeschikbaarheidZoekenWadden info
Wadden nieuws
LinksWaddengidsSitemap
De Waddeneilanden: Texel Vlieland Terschelling Ameland Schiermonnikoog
De Waddenkust:Groninger kustLauwersmeerFriese kust

© 2003-2024 TelcoWatch.nl